
آمار نشان مي دهد که موارد يک نوع باکتري مقاوم به دارو (به نام کامپيلوباکتر) در حال افزايش مي باشد و يک تحقيق انجام شده در FDA (اداره غذا و دارو) ثابت کرده که استفاده از آنتي بيوتيک ها در فرآورده هاي مرغي، يکي از دلايل مهم اين امر است.
مرکز دامپزشکي FDA استفاده از اين آنتي بيوتيک ها را براي ماکيان (مرغ، بوقلمون و ...) قدغن کرده است، زيرا شواهد نشان مي دهد که مردم در اثر اين باکتري هاي مقاوم به دارو، بيمار مي شوند.
اين آنتيبيوتيک ها، فلوئوروکينولون (Fluoroquinolon) نام دارند. برخي فلوئوروکينولون ها براي درمان حيوانات به فروش مي رسند، اما بيشتر براي درمان انسان هايي که دچار مسموميت غذايي ناشي از کامپيلوباکتر شدهاند استفاده مي شود. کامپيلوباکتر يک نوع باکتري است که بيشتر در مرغ يافت مي شود.
بر طبق دادههاي مرکز کنترل و پيشگيري بيماري ها، استفاده ي انسان ها از فلوئوروکينولونها از دهه 1980 شروع شد، اما مقاومت نسبت به آن ها از زماني آغاز گرديد (در ميانه هاي دهه 1990) که دامپزشکان به استفاده از اين داروها روي آوردند.
با اين توضيحات اگر گوشت مرغ مي خوريد بيشتر سعي کنيد از مرغ هاي ارگانيک (مرغ هايي که به طور طبيعي پرورش داده شده اند)، استفاده نماييد، البته نه فقط به اين دليل، بلکه به دلايلي همچون تازه بودن، سالم بودن، فاقد هورمونهاي مختلف بودن و ... .
گوشتها به طور قابل ملاحظه اي خطر حملات قلبي را افزايش مي دهند. يک مطالعه نشان داد مصرف مکرر و مداوم گوشت قرمز به طور قابل ملاحظهاي خطر "سندرم حاد کرونري" را افزايش مي دهد.

"سندرم حاد کرونري" اختلالي است که در آن احتمال آنژين ناپايدار، انفارکتوس ميوکارد و آترواسکلروز و در نتيجه حملات قلبي افزايش مي يابد.
در اين مطالعه که شامل 848 بيمار و 1078 فرد سالم هم جنس و هم سن بود، مصرف بيش از 8 واحد گوشت قرمز در ماه، با افزايش 25 درصدي خطر حملات قلبي يعني سکته و مرگ ناگهاني همراه بود و مصرف گوشت سفيد به ميزان بيش از 12 بار در ماه حملات قلبي را به ميزان 18 درصد افزايش داد.
تحقيق نشان داد که افراد با خوردن 8 بار يا بيشتر گوشت قرمز، و يا 12 بار يا بيشتر گوشت سفيد در هر ماه در مقايسه با مصرف گوشت کمتر (کمتر از 4 واحد گوشت قرمز و کمتر از 8 واحد گوشت سفيد در ماه) به ترتيب 9/4 درصد و 7/3 درصد، بيشتر در معرض حملات قلبي هستند.
بنابراين مصرف گوشت قرمز را به يک بار در هفته و گوشت سفيد را به دو بار در هفته محدود نماييد. براي تامين پروتئين مورد نياز بدنتان بيشتر از غذاهايي مانند ماهي، تخم مرغ ، غلات و حبوبات استفاده نماييد.
گوشت مرغ حاوي موادي طبيعي به نام پورين (يک نوع اسيد آمينه) مي باشد. پورين ها به طور معمول در گياهان، حيوانات و انسانها يافت مي شوند.
در برخي افراد که داراي مشکلات وابسته به پورين هستند(مانند بيماران مبتلا به نقرس)، دريافت زياد اين مواد مي تواند خطراتي را براي سلامتي شان به وجود آورد.
از آنجايي که پورين ها مي توانند به اسيد اوريک تبديل شوند، تجمع زياد پورين ها در بدن مي تواند منجر به تجمع زياد اسيد اوريک شود. بيماري هايي مانند نقرس و سنگهاي کليوي اسيد اوريکي، دو نمونه از مشکلات وابسته به اسيد اوريک مي باشند. به همين دليل اين افراد بايد خوردن غذاهاي حاوي پورين را محدود نمايند.

گوشت شترمرغ که در گروه گوشت های قرمز طبقه بندی می شود، از ارزش غذایی بسیار بالایی برخورداراست، طوری که می توان گفت یکی از کم چرب ترین و سالم ترین نمونه های گوشت قرمز در دسترس است.
نکته جالب توجه در مورد گوشت شترمرغ این است که کالری، کلسترول و چربی آن حتی از گوشت مرغ و بوقلمون هم پایین تر است (در جدول زیر این مقایسه انجام شده است).
به همین دلیل گوشت شترمرغ برای بیماران قلبی – عروقی ، افراد دچار چربی خون بالا و کسانی که دچار چاقی هستند، غذای بسیار مناسبی می باشد.
همچنین اسیدهای چرب غیراشباع موجود در گوشت شترمرغ 30 درصد مجموع اسیدهای چرب را تشکیل می دهد که یکی از مزیت های این گوشت محسوب می شود.
این مزایا به همراه میزان بالای اسید چرب امگا-3 در گوشت شترمرغ باعث شده که این گوشت انتخاب بسیار خوبی برای بیماران قلبی– عروقی و سالمندان باشد تا با اطمینان بیشتری بتوانند نیازهای پروتئینی خود را برطرف سازند.

استفاده از اسید چرب امگا-3 تأثیرات مفیدی در کاهش بیماری های قلبی عروقی داشته و برای رشد و نمو مؤثر است. به نظر می رسد که این اسید چرب در مقایسه با اسید چرب غیراشباع امگا-6 تأثیرات مفیدی در جلوگیری از لخته شدن دارد. اکثرجیره های غذایی افراد از لحاظ اسیدهای چرب امگا-3 کمبود دارند.
از طرف دیگر میزان کم سدیم در گوشت شترمرغ، استفاده از آن را برای افرادی که دچار فشار خون بالا هستند، ممکن می سازد.

گوشت شترمرغ از نظر پروتئین و آهن نیز از جایگاه بسیار خوبی برخوردار است و لذا برای افراد کم خون و زنان باردار انتخاب مناسبی خواهد بود.
به علاوه گوشت شترمرغ میزان بالایی از عناصری مانند روی و منیزیم را داراست.
علاوه بر موارد بالا، گوشت شتر مرغ به میزان بسیار چشمگیری ترد بوده و از قابلیت هضم استثنائی برخوردار است، طوری که 90 درصد آن قابل هضم بوده و از این حیث پس از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. در صورتی که گوشت مرغ و گاو 87 درصد قابلیت هضم دارند.
در جدول زیر میزان انرژی، پروتئین، چربی، کلسترول و کلسیم موجود در 85 گرم از گوشت شترمرغ، مرغ، بوقلمون، گاو و گوسفند با هم مقایسه شده است.
| نوع گوشت | کلسیم (میلی گرم) |
کلسترول (میلی گرم) |
چربی (گرم) | پروتئین (گرم) | انرژی (کالری) |
| شترمرغ | 5 | 58 | 2 | 22 | 97 |
| مرغ | 13 | 73 | 3 | 27 | 140 |
| بوقلمون | 16 | 59 | 3 | 25 | 135 |
| گاو | 9 | 77 | 15 | 21 | 240 |
| گوسفند | 8 | 78 | 13 | 22 | 205 |

گوشت بوقلمون بدون پوست، به طور طبیعی چربی کمی دارد که معادل 1 گرم چربی در هر 30 گرم گوشت است، لذا کسانی که دارای رژیم غذایی کم چربی هستند، میتوانند از آن استفاده کنند.
150 گرم گوشت بوقلمون حدود نیمی از اسید فولیک مورد نیاز روزانه را تامین می کند. همچنین منبع خوبی از پروتئین، سلنیوم، روی و پتاسیم و ویتامینهای B1 ، B3 ، B6 و B12 و اسید آمینه تریپتوفان است.
بوقلمون کلسترول بد خون را کاهش میدهد، آرامش و سرحالی ایجاد میکند، از سرطان جلوگیری میکند، ترشح هورمون تستوسترون را افزایش میدهد، سیستم ایمنی را تقویت میکند.
گوشت سفید و بدون پوست بوقلمون، یک ماده غذایی با پروتئین بالا و چربی کم است. کسانی که باید غذاهای کم چرب بخورند، میتوانند از قسمت سفید گوشت بوقلمون استفاده کنند.
حال هر یک از اثرات مفید گوشت بوقلمون بر سلامتی بدن را به طور جداگانه برایتان توضیح می دهیم.
قسمت روشنتر گوشت بوقلمون که بدون پوست باشد، دارای چربی، چربی اشباع و کلسترول کمتری از گوشت مرغ و گاو است.
اسید آمینه تریپتوفان برای فعالیت سلولهای T لازم است. سلولهای T یک نوع از سلولهای سیستم ایمنی بدن هستند که سلولهای سرطانی را از بین میبرند. در فقدان تریپتوفان، سلول T فعال میمیرند.
ناقلین عصبی از اسیدهای آمینه تشکیل میشوند و ناقل عصبی به نام "سروتونین" از اسید آمینه تریپتوفان تشکیل شده است. سروتونین باعث سرحالی و آرامش در بدن میشود. لذا مصرف غذاهایی مثل بوقلمون باعث سرحالی میشود.
در یک بررسی، به 15 خانمی که سابقه ی ابتلا به افسردگی داشتند، دو نوع ترکیب اسید آمینهای دادند. یک نوع ترکیب دارای اسید آمینه تریپتوفان بود و دیگری آن را نداشت. بعد از مصرف ترکیب بدون تریپتوفان، 10تا از این خانمها دچار علائم افسردگی موقتی، ولی قابل توجه شدند. ولی بعد از مصرف ترکیب حاوی اسید آمینه تریپتوفان هیچ نوع تغییری در روحیه و حالت روانی این خانمها مشاهده نشد.
مدارک زیادی وجود دارد که نشان میدهد اسیدآمینه تریپتوفان، نقش اساسی در سیستم ایمنی بدن به عهده دارد. یک مطالعه روی موشها نشان داد که متابولیتهای تریپتوفان (مولکولهای ناشی از تجزیه تریپتوفان در بدن) اثر داروهایی را دارند که برای کاهش علائم بیماری ام اس استفاده میشوند. بیماری ام اس یک نوع بیماری مربوط به سیستم ایمنی بدن است.

پروتئین موجود در گوشت بوقلمونی که به طور طبیعی (بدون استفاده از مواد شیمیایی و هورمونی) پرورش داده شده است، میزان هورمون تستوسترون را در بدن آقایان، در حد مطلوب نگه میدارد. ولی هورمونهایی که در پرورش بوقلمونهای صنعتی استفاده میشوند، تولید هورمون استروژن (هورمون زنانه) را افزایش و هورمون تستوترون را کاهش می دهند.
کمبود پروتئین در برنامه غذایی مردان مسّن، منجر به افزایش گلوبولین باند شده با هورمون جنسی و کاهش فعالیت هورمون تستوسترون میشود. کاهش اثر تستوسترون باعث کاهش عملکرد جنسی و توده عضلانی و گلبولهای قرمز خون میشود و منجر به پوکی استخوان میگردد.
اسید آمینه تریپتوفان نقش مهمی در خوابیدن دارد و باعث بهبود خواب در مبتلایان به بیخوابی مزمن میشود.
* هشدارها:

1- گوشت بوقلمون دارای اسید آمینه پورین است، لذا مبتلایان به نقرس باید آن را به میزان خیلی کم مصرف کنند.
2- گوشت بوقلمون دارای مقدار کمی اگزالات است. لذا بیماران مبتلا به سنگ کلیه اگزالاتی، خیلی کم باید آن را بخورند.
3- بوقلمونهایی که به طور طبیعی و ارگانیک پرورش داده میشوند، هیچ نوع هورمون و آنتی بیوتیکی در بدن خود ندارند.
4- تقریبا تمامی چربی بوقلمون در پوست آن موجود است. همچنین گوشت تیره رنگ آن چربی بیشتری از گوشت روشنتر (سفید) آن دارد. لذا قبل از پختن گوشت بوقلمون، تمامی پوست آن را جدا کنید. همچنین افراد مبتلا به چربی خون بالا بهتر است از گوشت روشنتر آن استفاده کنند.

چگونگی استفاده از هورمون ها در پرورش دام و طیور در حیطه نظارت مسوولان سازمان دامپزشكی است، اما ورود این تركیبات به بدن مصرف كنندگان و این که این ترکیبات چه عوارضی بر روی بدن آن ها دارند و در هنگام مصرف باید به چه نكاتی توجه داشت از سوی ما همواره مورد توجه بوده است.
قبل از هر چیز باید بدانید زمان استفاده از این تركیبات در پرورش دام و طیور برای ما بسیار مهم است. اگر این استفاده یك هفته قبل از كشتار باشد، جای نگرانی نیست، زیرا تركیبات باقی مانده درست به اندازه مقدار طبیعی است كه با خوردن تخم مرغ و حتی كاهو به بدن فرد مصرف كننده خواهد رسید و مشكلی را نیز در پی نخواهند داشت.
اما در صورتی كه 48 ساعت مانده به كشتار، مصرف این هورمون ها ادامه داشته باشد، این تركیبات در بافت های چرب مثل پوست و جگر تجمع پیدا می كند و اگر 24 ساعت قبل از كشتار، مصرف این هورمونها ادامه داشته باشد، می تواند در دراز مدت عوارضی را در مصرف كننده ایجاد كند.

* از آن جا كه این هورمون ها از نوع هورمون های جنسی هستند، می توانند حتی در خانم های یائسه افزایش ترشح واژینال و خون ریزی را به دنبال داشته باشند.
* مصرف گردن مرغی كه كپسول های هورمونی 24 ساعت قبل از كشتار در این ناحیه كاشته شده باشند، پرمویی را به همراه می آورد كه این روزها كم نیستند بانوانی كه به این عارضه دچارند.
* علاوه بر موارد یاد شده، این ترکیبات در بروز انواع سرطان ها نیز، نقش دارند.
خیلی ها تصور می كنند كه با حرارت پخت می توان اثرات زیان بار این تركیبات را خنثی كرد، اما این طور نیست، زیرا تنها در صورتی كه هورمون ها با فرم اصلی خود به مصرف برسند بر اثر حرارت از میان خواهند رفت، ولی چون این تركیبات، اغلب شبه هورمون هستند، در اثر حرارت نیز از بین نرفته و عوارض یاد شده را به همراه خواهند داشت.
از این رو، به مصرف كنندگان عزیز توصیه می كنیم كه مرغ و گوشت خود را حتماً از اماکن معتبر خریداری كنند.
فواید گوشت مرغ

اگر بخواهیم گوشت مرغ را در یک کلام شرح دهیم، "همه کاره بودن" توضیح مناسبی است. تردیدی نیست که مرغ جایگزینی سالم و مناسب برای گوشت قرمز می باشد.
مرغ منبع خیلی خوب پروتئین است و 120 گرم آن حدود 70 درصد نیاز پروتئین بدن را برآورده می سازد.
همان طور که می دانید بدن ما انسان ها از پروتئین تشکیل شده است و پروتئین ها از واحدهای ساختمانی به نام اسید آمینه. ما اسید آمینه های لازم برای ساخت پروتئین های بدن مان را از منابع حیوانی و گیاهی آن دریافت می کنیم و با آنها، پروتئین مورد نیاز بدن مان را بازسازی می کنیم.

غذایی کم چرب :
افرادی که می خواهند که مقدار چربی غذای شان را کم کنند، می توانند از گوشت مرغ استفاده کنند. لخم ترین قسمت گوشت مرغ، گوشت سینه می باشد که در مقایسه با ران، چربی اش نصف است.گوشت مرغ در مقایسه با گوشت گاو، چربی اشباع کمتری دارد. با این حال پوست مرغ دارای مقدار زیادی چربی اشباع است و به همین دلیل قبل از پخت، باید پوست آن را کاملا جدا کرد.
پیشگیری از پوکی استخوان در سالمندان:
مطالعات نشان می دهد که سالمندان، به مقدار کافی پروتئین مصرف نمی کنند. پروتئین برای پیشگیری از کاهش تراکم استخوان در سالمندان حائز اهمیت است. البته دقت داشته باشید که دریافت رژیم های پُرپروتئین نیز پوکی استخوان را تشدید می کند. بنابراین باید در حد متعادل غذاهای پروتئینی خورد.
پیشگیری از سرطان:
* مرغ منبع بسیار خوبی از ویتامین B3 (نیاسین)است که یک ویتامین ضد سرطان می باشد. DNA به ویتامین B3 نیاز دارد و کمبود نیاسین به اندازه ی کمبود سایر ویتامینهای گروه B در ارتباط مستقیم با بیماری های ژنتیکی می باشد.
مصرف 120 گرم گوشت مرغ حدود 72 درصد نیاز بدن به این ویتامین را برآورده می سازد.
* گوشت مرغ همچنین یک منبع خوب سلنیوم می باشد. سلنیوم برای سلامتی انسان یک اهمیت ویژه و اساسی دارد. سلنیوم یکی از اجزای بسیار مهم واکنشهای متابولیکی در بدن می باشد که عبارتند از متابولیسم هورمون های تیروئیدی ، سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی و سیستم ایمنی. مطالعات گوناگون نشان داده است که بین بروز سرطان ها و دریافت سلنیوم یک ارتباط مهم وجود دارد. سلنیوم مانع سرطان می شود.
مصرف 120 گرم گوشت مرغ 40 درصد نیاز روزانه ی بدن به سلنیوم را بر طرف می سازد.

پیشگیری از آلزایمر:
در مطالعات معتبری که در مجلات مختلف پزشکی به چاپ رسیده است، آمده است که دریافت منظم غذاهای غنی از ویتامین B3 (نیاسین) مانند گوشت مرغ، از بروز بیماری آلزایمر و دیگر بیماریهای شناختی مرتبط با افزایش سن جلوگیری به عمل می آورد، طوری که افرادی که نیاسین بیشتری از غذای شان دریافت می کردند (22 میلی گرم در روز) در مقایسه با افرادی که نیاسین کمتری (13 میلی در روز) دریافت می کردند حدود 70 درصد احتمال ابتلا و یا پیشرفت بیماری آلزایمر در آنان کمتر بود.
متابولیسم انرژی:
مرغ فقط منبع غنی از ویتامین B3 نیست، بلکه منبع خوبی از ویتامین B6 نیز می باشد. این ترکیب خوب ویتامینی B ، مرغ را به عنوان یک غذای مفید برای تامین انرژی سوخت و ساز (متابولیسم) بدن معرفی می کند، زیرا این دو ویتامین در واکنش های سوخت و ساز بدن نقش دارند. هر دوی این ویتامینهای گروه B برای تولید انرژی مهم هستند.
علاوه بر عملکرد نیاسین در DNA، این ویتامین برای تبدیل پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات های بدن به انرژی، ضروری و لازم می باشد.
نیاسین به کنترل قند خون کمک می کند و فعالیت هورمون انسولین را تنظیم می کند.
ویتامین B6 برای تجزیه و ترکیب کربوهیدراتهای بدن (قند و نشاسته) ضروری می باشد، مخصوصاً برای تجزیه گلیکوژن (فرم ذخیره ای قندها در سلول های ماهیچه ای و کبد).
120 گرم گوشت مرغ حدود 32 درصد از نیاز ما به ویتامین B6 را برطرف می سازد.
سلامت قلب و عروق:
B6 علاوه بر شرکت در متابولیسم انرژی که در قسمت بالا توضیح داده شد، در ساخت مولکول های فعال زیادی نیز نقش دارد. وقتی سطح B6 سلول ها کافی نباشد، توانایی گروه های متیل نیز کاهش می یابد. یکی از نتایج فقدان گروه متیل این است که مولکول هایی که باید به طور طبیعی به مولکول های دیگری تبدیل شوند، نه تنها تغییر نمی کنند، بلکه روی هم انباشته می شوند. یکی از این مولکولها هموسیستئین است که اگر سطح آن در رگ های خونی افزایش یابد، موجب آسیب به دیواره ی رگ ها می شود.

چگونه بخوریم؟
با مرغ غذاهای زیاد و متنوعی را می توان تهیه کرد که من چند نمونه از آن ها را برای تان ذکر می کنم و طرز تهیه شان در همین سایت و در بخش "آشپزی اینترنتی" موجود است:
مرغ پارمچان ، مرغ انگشتی با سس عسل ، مرغ ترش و شیرین ، مرغ مغزدار شکم پر ، ته چین مرغ ، خوراک مرغ و آویشن ، شنیسل مرغ ، بریانی مرغ با ماست ، دلمه مرغ ، مرغ کنتاکی ، خوراک مرغ و کرفس ، کتلت مرغ ، خورش مرغ ترش ، کروکت مرغ ، پته مرغ ، کوفته مرغ ، آبگوشت مرغ ، سالاد مرغ و فلفل و خیلی غذاهای دیگر.
مریم مرادیان نیری – کارشناس تغذیه تبیان

برای پخت گوشت مرغ چطور و چگونه عمل می کنید؟ آیا پوست مرغ را جدا می کنید و سپس آن را می پزید یا این که پس از پخت با پوست، هنگام سرو غذا، پوستش را دور می ریزید؟ شاید هم پوست آن را نیز چاشنی غذای تان کرده و آن را میل می کنید؟ به نظر شما کدام روش صحیح است؟
دکتر مجید حاجی فرجی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این باره می گوید: طبعا توصیه ها بر این است که در طبخ، پوست مرغ مصرف نشود، چرا که از نظر تغذیه ای، پوست دارای چربی بالایی است و اسید چرب اشباع و کلسترول بالایی دارد، به همین جهت میزان کالری بیشتری را نیز ایجاد می کند.
از سویی تصور عامه بر این است که ترکیباتی در پوست مرغ انباشته است که منجر به بیماری هایی می شود و اختلالات هورمونی در زنان و دختران را پدید می آورد و مساله دیگر، اختلالات سرطانی است که در درازمدت ایجاد می شود؛ ولی نگرانی متخصصان تغذیه بیشتر بر آنتی بیوتیک هایی است که به صورت مکمل به جوجه های در حال رشد تزریق یا خورانده می شود و در پوست آن ها ذخیره می شود؛ چراکه این داروها به صورت منظم جهت سالم نگه داشتن آن ها، به جوجه ها داده می شود.
این متخصص تغذیه در ادامه اظهار می کند: گاه مشاهده شده است که ترس عامه مردم از وجود هورمون در بدن مرغ و جوجه ها، بیشتر از وجود آنتی بیوتیک ها است؛ چرا که آن ها می دانند این هورمون ها باعث رویش موهای زاید در بدن زنان و دختران می شوند؛ ولی قابل ذکر است که مرغداری ها برای رشد جوجه ها به جهت مقرون به صرفه نبودنش، از هورمون استفاده نمی کنند و همان طور که گفته شد از داروهای آنتی بیوتیک استفاده می کنند.

در هر 100 گرم گوشت مرغ با پوست، چیزی حدود 16 الی 17 گرم چربی وجود دارد که اگر آن را با مقدار کالری که برای هر گرم چربی است محاسبه کنیم، حدود 150 تا 155 کیلوکالری در 100 گرم گوشت به ما چربی می دهد که این طبعا حدود 100 تا 120 گرم کلسترول و 5 گرم چربی اشباع دارد، حال اگر این ران یا بال مرغ را از چربی (پوستش) جدا کنیم این مقدار چربی به 2/2گرم چربی در 100 گرم تغییر می کند.
دکتر حاجی فرجی با اشاره به این مطلب درخصوص نحوه پخت گوشت به وسیله باربیکیو اظهار می کند:
در این روش پوست گوشت به صورت خشک و برشته درآمده که بسیاری مایل به خوردن آن هستند غافل از این که این پوست خشک شده (مرغ یا ماهی) حدود 46 گرم چربی دارد که اگر محاسبه شود 415 کیلوکالری فقط از پوست خشک و کبابی به دست می آید.
این عضو هیات علمی می گوید: ولی مساله ای که در طبخ گوشت ها در باربیکیو نگران کننده است تماس مستقیم گوشت با حرارت، زغال و مواد سوزاننده ای است که به کار می رود که خود دارای مواد سمی است و به گوشت منتقل می شود که در طول زمان احتمال بروز سرطان را زیاد می کند، پس بهتر است هنگام باربیکیو کردن گوشت، حتی المقدور آن را از پوستش جدا نکرده و پس از پخت کامل، گوشت را جهت کاهش خطر، از پوستش جدا کنیم.
از آنجا که در سوخاری کردن نیز بایستی گوشت در روغن غوطه ور شود، باز همان عواقب و خطر بروز سرطان، گسترش پیدا می کند، پس می توان روش بخارپز یا آب پز نمودن گوشت را به عنوان کم خطرترین راه پخت ذکر کرد.

سنگدان و دل و جگر مرغ بسته بندی شده که این روزها در بسیاری از مرغ فروشی ها و حتی در فروشگاه های بزرگ مواد غذایی عرضه می شوند، در واقع، نوعی گوشت احشایی به حساب می آیند.
آن هایی كه بیش از همه از این نوع گوشت ها استفاده می كنند، حتما تا به حال گاهی با خود فكر كرده اند كه آیا این دسته از خوراكی ها ارزش تغذیه ای گوشت را هم دارند یا نه؟
اساسا یکی از خصوصیات گوشت های احشایی (دل و سنگدان مرغ) این است که میزان چربی در آن ها بالا است و درست است که در دسته ی گوشت ها قرار می گیرند و پروتئین و سایر ترکیبات گوشت را دارا هستند اما کلسترول و چربی شان بسیار بالا بوده و به همین دلیل مصرف شان باید محدود شود و حداکثر ماهی یک بار یا هر 2 ماه یک بار در برنامه ی غذایی گنجانده شوند.
پس به هیچ عنوان توصیه نمی شود این مواد غذایی را جایگزین گوشت کرده و به طور روزانه مورد استفاده قرار داد.
میزان آهن سنگدان و دل مرغ تقریبا برابر با گوشت مرغ و حتی کمی پایین تر است و گرچه باقی ترکیب ها دارای درصدی بالاتر هستند ولی آهن از نوع آهن " هِم " است که جذب بالایی دارد و از این نظر مشکلی ندارد.
کسانی که چربی خون و یا سابقه ی بیماری قلبی دارد، بهتر است کلا خوردن
این دسته از منابع پروتئینی را فراموش کنند
اما نکته ی دیگری که لازم است به آن اشاره کنم آن است كه داروهای تزریقی به طیور معمولا در چربی ها تجمع پیدا می کنند و از آن جا که میزان چربی دل و سنگدان مرغ بسیار بالا است، احتمال تجمع این ترکیبات در این اندام ها بیشتر بوده و چون به صورت غیرطبیعی و به شکل ترکیبات ناشناخته وارد بدن می شوند می توانند با توجه به میزان و تعداد مصرف در طولانی مدت بسته به نوع دارو یا حتی هورمون، اختلال های هورمونی در مصرف كننده ایجاد کنند.

توصیه ی من به مصرف کنندگان، این است که تا حد ممکن، مصرف این نوع گوشت های احشایی را کاهش دهند و اگر تمایل به تهیه ی آن دارند، حتما از نوع بسته بندی با مجوز وزارت بهداشت خریداری کنند؛ چون بیشتر گوشت های احشایی که به صورت باز به فروش می رسند، آلودگی دارند و سلامت را به مخاطره می اندازند.
به عبارت دیگر، در هیچ شرایطی متخصصان تغذیه مصرف این نوع گوشت ها را توصیه نمی کنند اما برای کسانی که علاقه زیادی به خوردن آن ها دارند محدودیت قایل می شوند؛ زیرا این منبع آهن، پُرچرب بوده و می تواند به راحتی اضافه وزن و چاقی به بار آورد، در حالی كه منابع كم چرب تری از آهن نیز وجود دارد.
در ضمن، در صورتی که مصرف کننده، چربی خون و یا سابقه بیماری قلبی دارد، بهتر است کلا خوردن این دسته از منابع پروتئینی را فراموش کند.
دکتر خدیجه رحمانی - متخصص تغذیه
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

وقتی هوا سرد می شود تمایل افراد به خوردن غذاهای گرم و پُرکالری بیشتر می شود. کله پاچه یکی از این نوع غذاها است. غذایی سنتی و ایرانی که در طول سال نیز طرفداران خاص خود را دارد و اغلب غذای محبوب نسل قدیم است و البته طبع نسل جوان نیز آن را می پسندد.
این غذا بسیار چرب و پُرانرژی است. ویژگی اصلی این غذا پروتئین بالا و باکیفیت آن است. پروتئین ها مواد مغذی ای هستند که در رشد، ترمیم و ساخت سلول ها و بافت های بدن نقش مهمی به عهده دارند و مصرف نوع حیوانی آن ها به مقدار لازم برای تمام گروه های سنی توصیه می شود.
به طور کلی کله پاچه از پختن سر، دست و پای گوسفند تهیه می شود. اجزای این غذا نیز شامل بناگوش، زبان، مغز، چشم، گوشت صورت و پاچه است. آب این غذا به عنوان پیش غذا بههمراه نان خورده می شود. کله پاچه غذایی دیرپز بوده و طبخ آن زمان زیادی طول می کشد. این غذا را گاه برای هضم سریع تر با آبلیمو و دارچین میل می کنند و بهترین زمان مصرف آن نیز صبح است. مصرف نامتعادل و نابجای غذاهایی چون کله پاچه به دلیل چربی های اشباع و کلسترول بالا می توانند خواب شبانه را مختل کنند. این غذا به دلیل آن که سنگین و دیرهضم است باعث مشکلات گوارشی و کم خوابی می شود.
کله پاچه سرشار از کلسترول
کله پاچه با وجود مواد مغذی، سرشار از کلسترول است. کلسترول یک نوع چربی است که می تواند در رگ های خونی شما رسوب کند و باعث انسداد آن ها شود. اگر این انسداد در عروق ظریف خون رسانی قلب و مغز رخ دهد، باعث ایجاد سکته قلبی و مغزی می شود. از طرف دیگر کلسترول می تواند زمینه بروز بیماری هایی چون چربی خون، فشار خون، چاقی، دیابت و نقرس را افزایش دهد، اما با وجود این گوشزدها از سوی متخصصان متاسفانه در برخی استان های غربی به دلیل فراوانی دام و سنت های رایج غذایی این توصیه نادیده گرفته می شود.ساکنان این مناطق در دهه های گذشته در چارچوب سبک زندگی عشایری یا کشاورزی به کارهای طاقت فرسایی می پرداختند، ولی امروزه که زندگی ساکن تر و تحرک کمتر و کار بدنی محدود شده است باید در انتظار عواقب مصرف این نوع فرآورده ها بود.
مقدار کلسترول مغز گاو و گوسفند بیش از دیگر مواد غذایی است، به طوری که یک وعده مغز گاو به وزن حدود 120 گرم بیشتر از 2000 میلی گرم کلسترول دارد. در 100 گرم آن نیز 130 کالری انرژی نهفته است. البته ناگفته نماند که یکی از امتیازات مثبت مغز دام این است که منبع فوق العاده ویتامین B12 شمرده می شود.
زبان گوساله و گوسفند انباشته از چربی بوده و مقدار زیادی از اغلب ویتامین های B به ویژه ویتامین B12 را دارد. در 100 گرم زبان گوساله 130 کالری و در 100 گرم زبان گوسفند 260 کالری انرژی نهفته است.
افراد بالای 30 سال کله پاچه نخورند
حجم بالای اسیدهای چرب ترانس در سوپ سیرابی و کله پاچه برای بدن مُضر است. در صورت تمایل به مصرف کله پاچه و سیرابی باید فاکتورهای مختلفی را در نظر گفت، به طور مثال مصرف این ماده غذایی برای افراد بالای 30 سال توصیه نمی شود؛ همچنین افرادی که دارای تحرک کم هستند بهتر است کله پاچه و سیرابی مصرف نکنند.هر چند کله پاچه دارای حجم بالایی از پروتئین است، اما معمولا در سوپی غوطه ور است که دارای مقادیر زیادی اسیدهای چرب ترانس است که به شدت تاثیر منفی بر سلامت مصرف کننده دارد.
همچنین چربی های اشباع شده جز جدایی ناپذیری از این ماده ی غذایی است که برای بدن مُضر است.
مصرف کله پاچه از سوی دیگر پروسه هضم مواد غذایی را با مشکل مواجه می کند؛ به طور مثال پس از مصرف این ماده غذایی تا مدت ها احساس گرسنگی به فرد دست نمی دهد زیرا به راحتی هضم نمی شود.

بیماران قلبی جگر و کله پاچه نخورند
قلب عضوی است که شامل قسمت های مختلف عضله، دریچه و سیستم الکتریکی است؛ آن چه که امروزه از آن به عنوان بیماری قلبی عروقی بحث می شود، انسداد و اشکال در سیستم عروقی قلب است که به آن بیماری عروق کرونر یا آنژین صدری یا سکته های قلبی گفته می شود.عواملی که منجر به بیماری های قلبی می شوند به آن ها عوامل خطر می گویند. یعنی عواملی که اگر در یک فرد وجود داشته باشند، احتمال بیماری نسبت به فردی که این عوامل را ندارد، افزایش پیدا می کند.
عوامل خطرساز بیماریهای قلبی به دو گروه تقسیم می شوند:
عوامل غیرقابل کنترل شامل: سن، جنس و زمینه وراثتی
عوامل قابل کنترل که شناخت این گروه از عوامل خطر اهمیت زیادی دارد چون با کنترل آن ها می توان از بیماری قلبی پیشگیری کرد. این عوامل شامل: چربی خون بالا، چاقی و اضافه وزن، فشار خون بالا، سیگار، دیابت، کم تحرکی، استرس و رژیم غذایی ناسالم است.
با توجه به عوامل خطر ذکر شده با جلوگیری از ایجاد این عوامل یا در صورت وجود، کنترل و اصلاح آن ها می توان قلب سالمی داشت.
بهترین رژیم غذایی برای پیشگیری از بیماری قلبی، رژیم غذایی سالم از نظر قلب حاوی میوه و سبزیجات فراوان، لبنیات فراوان، حبوبات و انواع فیبرها است.
رژیم غذایی خوب باید چربی کمتری داشته باشد، پس مصرف جگر و کله پاچه در بیماران قلبی به هیچ وجه توصیه نمی شود و افراد سالم هم باید به مقدار کمی از آن اکتفا کنند.
خرید کله پاچه:
کله پاچه های ارزان در واقع کله گوسفند نیستند، بلکه کله میش و بز هستند که بسیار دیرپز بوده و نسبت به کله گوسفند طعم چندان مطبوعی ندارند.
برای خرید مغز حیوان حواس تان باشد که رنگ مغز اصلا نشان دهنده ی سلامت یا عدم سلامت آن نیست، زیرا رنگ آن به نژاد دام و تغذیه ی آن بستگی دارد. اما نکته ی قابل توجه آن که اگر مغز مانده باشد ظاهری وارفته، خشک و متلاشی دارد. برای خرید کله پاچه خام حتما انواعی را که دارای بسته بندی بهداشتی، تاریخ مصرف و مجوز بهداشت هستند، انتخاب کنید.
اگر حیوانی بیمار یا مبتلا به بیماری جنون گاوی باشد این بیماری می تواند از فرآورده های آن به مصرف کننده منتقل شود و کشنده باشد. بر این اساس از خرید کله پاچه ای که به صورت غیرمجاز در شرایط غیربهداشتی، خارج از یخچال و به صورت روباز در مجاورت حشرات موذی و کنار خیابان های پُررفت و آمد عرضه می شوند، اجتناب کنید.
استشمام هر نوع بوی غیرطبیعی و نامطبوع مانند ترشیدگی، عفونت، گندیدگی، تعفن یا هرگونه تغییر رنگ، علامت فساد این فرآورده است و از خرید آن بپرهیزید.
گردآوری: مریم مرادیان نیری – کارشناس تغذیه تبیان
منابع:
فاخره بهبهانی - جام جم
دکتر کیومرث دانشور – ایسنا
دکتر طوبی کاظمی - متخصص قلب و عروق
کله-پاچه-کله پاچه گوسفند-
جام جم آنلاين: وقتي
هوا سرد ميشود تمايل افراد به خوردن غذاهاي گرم و پركالري بيشتر ميشود.
كله پاچه يكي از اين نوع غذاهاست. غذايي سنتي و ايراني كه در طول سال نيز
طرفداران خاص خود را دارد و اغلب غذاي محبوب نسل قديم است و البته طبع نسل
جوان نيز آن را ميپسندد. ![]() اين غذا بسيار چرب و پرانرژي است. ويژگي اصلي اين غذا پروتئين بالا و باكيفيت آن است. پروتئينها مواد مغذياي هستند كه در رشد، ترميم و ساخت سلولها و بافتهاي بدن نقش مهمي به عهده دارند و مصرف نوع حيواني آنها به مقدار لازم براي تمام گروههاي سني توصيه ميشود. اين غذا از نظر ميزان پروتئين، چربي، ويتامينها و املاح معدني با گوشت قرمز متفاوت است. به طور كلي كله پاچه از پختن سر، دست و پاي گوسفند تهيه ميشود. اجزاي اين غذا نيز شامل بناگوش، زبان، مغز، چشم، گوشت صورت و پاچه است. آب اين غذا به عنوان پيشغذا بههمراه نان خورده ميشود. كلهپاچه غذايي ديرپز بوده و طبخ آن زمان زيادي طول ميكشد. اين غذا را گاه براي هضم سريعتر با آبليمو و دارچين ميل ميكنند و بهترين زمان مصرف آن نيز صبح است. كلهپاچه سرشار از كلسترول كلهپاچه با وجود مواد مغذي، سرشار از كلسترول است. كلسترول يك نوع چربي است كه ميتواند در رگهاي خوني شما رسوب كند و باعث انسداد آنها شود. اگر اين انسداد در عروق ظريف خونرساني قلب و مغز رخ دهد، باعث ايجاد سكته قلبي و مغزي ميشود. از طرف ديگر كلسترول ميتواند زمينه بروز بيماريهايي چون چربي خون، فشار خون، چاقي، ديابت و نقرس را افزايش دهد، اما با وجود اين گوشزدها از سوي متخصصان متاسفانه در برخي استانهاي غربي به دليل فراواني دام و سنتهاي رايج غذايي اين توصيه ناديده گرفته ميشود. ساكنان اين مناطق در دهههاي گذشته در چارچوب سبك زندگي عشايري يا كشاورزي به كارهاي طاقتفرسايي ميپرداختند، ولي امروزه كه زندگي ساكنتر و تحرك كمتر و كار بدني محدود شده است بايد در انتظار عواقب مصرف اين نوع فرآوردهها بود. توصيهها مصرف نامتعادل و نابجاي غذاهايي چون كلهپاچه به دليل چربيهاي اشباع و كلسترول بالا ميتوانند خواب شبانه را مختل كنند. اين غذا به دليل آن كه سنگين و ديرهضم است باعث مشكلات گوارشي و كمخوابي ميشود. مقدار كلسترول مغز گاو و گوسفند بيش از ديگر مواد غذايي است، به طوري كه يك وعده مغز گاو به وزن حدود 120 گرم بيشتر از 2000 ميليگرم كلسترول دارد. در 100 گرم آن نيز 130 كالري انرژي نهفته است. البته ناگفته نماند كه يكي از امتيازات مثبت مغز دام اين است كه منبع فوقالعاده ويتامين B12 شمرده ميشود. زبان گوساله و گوسفند انباشته از چربي بوده و مقدار زيادي از اغلب ويتامينهاي B بويژه ويتامين B12 را دارد. در 100 گرم زبان گوساله 130 كالري و در 100 گرم زبان گوسفند 260 كالري انرژي نهفته است. كلهپاچههاي ارزان درواقع كله گوسفند نيستند، بلكه كله ميش و بز هستند كه بسيار ديرپز بوده و نسبت به كله گوسفند طعم چندان مطبوعي ندارند. براي خريد مغز حيوان حواستان باشد كه رنگ مغز اصلا نشاندهنده سلامت يا عدم سلامت آن نيست، زيرا رنگ آن به نژاد دام و تغذيه آن بستگي دارد. اما نكته قابل توجه آن كه اگر مغز مانده باشد ظاهري وارفته، خشك و متلاشي دارد. براي خريد كله پاچه خام حتما انواعي را كه داراي بستهبندي بهداشتي، تاريخ مصرف و مجوز بهداشت هستند، انتخاب كنيد. اگر حيواني بيمار يا مبتلا به بيماري جنون گاوي باشد اين بيماري ميتواند از فرآوردههاي آن به مصرفكننده منتقل شود و كشنده باشد. بر اين اساس از خريد كلهپاچهاي كه به صورت غيرمجاز در شرايط غيربهداشتي، خارج از يخچال و به صورت روباز در مجاورت حشرات موذي و كنار خيابانهاي پررفت و آمد عرضه ميشوند، اجتناب كنيد. استشمام هر نوع بوي غيرطبيعي و نامطبوع مانند ترشيدگي، عفونت، گنديدگي، تعفن يا هرگونه تغيير رنگ، علامت فساد اين فرآورده است و از خريد آن بپرهيزيد. فاخره بهبهاني |
|
|
دکتر طریق السوادان آیاتی را در قرآن مجید پیدا کرده است که قید میکند موضوعی برابر با موضوعی دیگر است، مثلاً مرد برابر است با زن.
گرچه این مسئله از نظر صرفونحو دستوری بیاشکال است اما واقعیت اعجابآور این است که تعداد دفعاتی که کلمه مرد در قرآن دیده میشود 24 مرتبه و تعداد دفعاتی که کلمه زن در قرآن دیده میشود هم 24 مرتبه است، درنتیجه، نه تنها این عبارت از نظر دستوری صحیح است، بلکه از نظر ریاضیات نیز کاملاً بیاشکال است، یعنی 24=24.
با مطالعه بیشتر آیات مختلف، او کشف نمودهاست که این مسئله درمورد همه چیزهایی که در قرآن ذکر شده این با آن برابر است، صدق میکند. به کلماتی که دفعات بهکار بستن آن در قرآن ذکر شده، نگاه کنید:
دنیا 115 / آخرت 115
ملائک 88 / شیطان 88
زندگی 145 / مرگ 145
سود 50 / زیان 50
ملت (مردم) 50 / پیامبران 50
ابلیس ۱۱ / پناه جستن از شر ابلیس ۱۱
مصیبت ۷۵ / شکر ۷۵
صدقه ۷۳ / رضایت ٧٣
فریب خوردگان (گمراه شدگان) ۱۷ / مردگان (مردم مرده) ١٧
مسلمین ۴١ / جهاد ۴١
طلا 8 / زندگی راحت ٨
جادو ۶۰ / فتنه ۶۰
زکات ٣٢ / برکت ٣٢
ذهن۴۹ / نور۴۹
زبان ٢۵ / موعظه (گفتار، اندرز) ٢۵
آرزو ٨ / ترس ٨
آشکارا سخن گفتن (سخنرانی) ١٨ / تبلیغ کردن ١٨
سختی ١١۴ / صبر١١۴
محمد (صلوات الله علیه) ۴ / شریعت (آموزه های حضرت محمد (ص) ۴
مرد ٢۴ / زن ٢۴
همچنین جالب است که نگاهی به دفعات تکرار کلمات زیر در قرآن داشته باشیم:
نماز۵ ، ماه ١٢، روز ٣۶۵
دریا ٣۲، زمین (خشکی) ١٣
دریا+ خشکی = 45=13+32
دریا = %1111111/71= 100 × 45/3
خشکی = % 88888889/28 = 100 × 45/13
دریا + خشکی = % 00/100
دانش بشری اخیراً اثبات نموده که آب 111/71% و خشکی 889/28 % از کره زمین را فراگرفته است.
آیا همه اینها اتفاقی است؟
سوال اینجاست که چه کسی به حضرت محمد (صلوات الله علیه) اینها را آموخته است؟ قرآن هم دقیقاً همین را بیان میکند.
.:: This Template By : web93.ir ::.